Frågor & Svar

Fråga: Hur snabbt får jag min beställning?

Svar: Överst på förstasidan och i kassan informerar jag om vilka leveranstider jag har just nu.
Om du har bett om att få dina fina saker inslagna så kan jag behöva någon extra dag på mig för att hinna göra detta.
Sen behöver ju också posten ha tid på sig att leverera dina fina saker. Den tiden kan också variera, helt utanför min kontroll. Jag skickar de flesta av mina leveranser med PostNord och använder deras tjänst för Varubrev och Porto Betalt. Jag skickar dem med 1:a klass och har flera gånger fått höra att mina kunder fått sina paket och brev redan dagen efter att de lämnat min butik. Detta är dock inget jag kan garantera. Eftersom posten numera också delar ut brev och paket varannan dag behöver detta också tas med i beräkningen och gör att leveransen ibland tar det någon dag extra. När jag får kännedom om något särskilt kring postleveranserna (som t.ex. sista dagen för att skicka julklappar) kommer jag informera om detta på startsidan och i kassan i min butik. PostNord levererar paketen och breven hem till mottagaren. Det är bara i undantagsfall de behöver hämtas ut på utlämningsställe. Det beror lite på om din bostad ligger utanför brevbärarens rutt.
Större beställningar skickas oftast med DHL och behöver hämtas ut på utlämningsställe. Detta är av säkerhetsskäl, eftersom PostNord inte ersätter borttappade paket.

Fråga: Jag såg en fin leksak i förra veckan och nu hittar jag den inte längre. Kommer den komma tillbaka?

Svar: Min butik är inte stor. Hyllorna rymmer inte hur mycket saker som helst och istället för att ta in väldigt många exemplar av varje enskild vara väljer jag istället att ta hem färre exemplar men många olika saker. Därför händer det ibland att vissa varor knappt hinner komma in i butiken innan de tagit slut. De saker som jag vet säljer mycket tar jag så klart in mera av och nya favoriter försöker jag få tag på igen. Det är dock inte alltid möjligt. Ibland är de under längre perioder slut hos leverantören och ibland har de till och med slutat att tillverkas. Du kan alltid klicka på knappen Meddela mig när vara finns på lager. Då kommer jag höra av mig till dig på mail så fort vara finns i butiken igen. Under menyvalet Äntligen tillbaka! lägger jag också varor som tidigare sålt slut men nu åter har kommit in i butiken. Tittar du i kategorin Kanske sista chansen... så hittar du de sakerna som bara finns kvar i ett exemplar. Kanske lyckas jag få hem fler exemplar eller kanske inte....

Fråga: Har Mr Humblebee någon fysisk butik?

Svar: För närvarande finns min butik enbart på nätet. Fördelen är att det spelar ingen roll var i Sverige du bor, du får dina varor lika snabbt.

Fråga: Skickas mina saker från Sverige eller sker leveransen från något annat land?

Svar: Alla leveranser sker från Sverige eftersom lagret finns i Stockholm.

Fråga: Är allt hos Mr Humblebee miljövänligt?

Svar: Det är en svår fråga, vad som är miljövänligt och inte. Jag försöker vara tydlig med vilken information de olika leverantörerna framhåller i marknadsföringen kring sitt miljöarbete. Jag försöker i möjligaste mån välja bort plast och andra miljöovänliga ämnen som varken är bra för människa eller miljö. Jag har många leksaker som är gjorda av återvunnen papp och andra återvunna material. Däremot är inte mitt främsta fokus att enbart sälja uttalat miljövänliga leksaker. Det som anses miljövänligt idag anses ofta miljöovänligt imorgon. Se bara på diskussionen kring träleksaker. Under många år var träleksaker det som var absolut bäst för miljön. Nu har vi fått höra mycket om att avverkningen av skog är ett av de största problemen vi har just nu, eftersom träden släpper ifrån sig stora mänger koldioxid innan de dör. Mr Humblebees fokus ligger på att samla ihop de finaste saker du kan tänka dig, på ett och samma ställe. Saker som är av bra kvalité och som håller länge, länge, förhoppningsvis i flera generationer. Leksakerna är valda med stor omsorg och följer inga trender. Istället är det klassiska leksaker som kommer fortsätta att vara roliga och vackra under lång tid. Saker som är fina även i andra hand och kan lekas med och användas om och om igen. När barnen blir äldre och slutar leka med sina leksaker kan du lägga dem i en låda och spara dem till barnbarnen. Om du inte vill göra det, se till att de får ett andra liv på något annat sätt, genom att sälja dem på loppis eller ge bort dem till någon som behöver dem mer. På så sätt minskar vi förhoppningsvis våra framtida avtryck i miljön.

Fråga: Hur tänker Mr Humblebee kring packmaterial?

Svar: Jag gör alltid mitt bästa för att dina fina varor ska nå dig i det skick som de hade när de lämnade butiken. Därför gör jag mitt yttersta för att packa in dem så mjukt och tryggt som det bara går. För att göra detta återanvänder jag främst material som andra levererat varor i till mig. De materialen är av varierande typ. Ibland är de av plast och ibland av papp. Du kanske kommer få dina fina saker levererade i en låda som det står något spännande på, men som inte alls har med din beställning att göra. Jag återvinner så mycket material jag bara kan. Därför kan du också hitta stötdämpande material av olika art i ditt paket. Jag sparar alla överblivna pappbitar och använder de helt enkelt där de kan komma till nytta. 

När det gäller paketinslagningen använder jag vackra satinband för att binda fina rosetter kring dina gåvor. Det kan verka onödigt att använda så fint snöre till något som bara ska öppnas och sen slängas. Min förhoppning är dock att du återanvänder de fina banden till något nytt och härligt, som att knyta rosetter i håret eller använda det när du ska slå in nya paket. Hade jag använt traditionella paketsnören så hade du garanterat slängt dem och de hade haft en otroligt kort livslängd. Jag hoppas att du tar tillvara allt material som fortfarande är återanvändbart och som du kan ha nytta av i något annat sammanhang. På så sätt gör vi tillsammans lite gott när vi försöker återanvända de produkter som redan har skadat vår jord och dess resurser för att på så sätt försöka minska den framtida tillverkningsmängden. Jag hoppas att du känner dig bekväm med att jag återanvänder material på detta sätt och hoppas att du delar mina tankar kring bevarandet av vårt enda jordklot. 

Fråga: Är paketinslagningen gratis?

Svar: Mr Humbelbee tycker om allt som är vackert och vackert inslagna paket kan göra vem som helst lycklig. Jag slår gärna in dina fina gåvor i vackra paket. Dock gör jag det i mån av tid.  Är det mycket att göra i butiken kommer denna tjänst att pausas (se närmare info överst på förstasidan och i informationstexten i kassan). 

Fråga: Har Mr Humblebee fria returer?

Svar: Hos Mr Humblebee finns inte fria returer. Dels tror jag inte att behovet av fria returer är så stort när det gäller leksaker och dels känns det miljömässigt helt galet att skicka saker fram och tillbaka mer än absolut nödvändigt. Du har alltid rätt att ångra ditt köp inom lagstadgad tid men du står då själv för returkostnaden. Om det skulle vara något fel på varan är det naturligtvis en helt annan sak. Läs mer om detta under Köpvillkoren.

Fråga: Jag kommer från ett företag och har ingen möjlighet att handla med Klarna eller Swish, hur gör jag?

Svar: Det går jättebra att handla hos mig även om du kommer från ett företag. Skicka ett mail till [email protected] och berätta vad det är du vill köpa.

Fråga: Har du något tips på vad jag kan köpa?

Svar: Du kanske vill hitta leksaker som passar att ha med på resan eller hitta en present till ett barndop? Letar du present till kalas eller saker till adventskalendern?
Hos  Mr Humblebee ska det vara lätt att hitta det du söker. Titta på första sidan eller i menyn, där finns olika kategorier för Ålder, Pris, Tema eller Högtid.
Du kan också få många tips genom att titta på de olika kategorierna som finns i Menyn.

Om du ändå inte lyckas hitta något som passar, maila till [email protected].så gör jag mitt bästa för att hjälpa dig. Jag återkommer till dig så fort jag bara kan (ofta inom en timme).

Fråga: Humblebee eller Bumblebee?

Svar: När Darwin, eller någon av hans samtidiga, första gången skrev om luftens fluffigaste flygare kallade han dem Humblebees. Darwin ska ha kallat dem Humblebees helt enkelt för att de hummar när de flyger runt.
Förändringen av humlans engelska namn har skett gradvis men det finns vissa händelser som kan ha haft stor betydelse. I Beatrix Potter's Tale of Mrs Tittlemouse (1910) är hjältinnan orolig eftersom ett gäng husockupanter gör mossiga bon på hennes bakgård. Ockupanternas ledare heter Babbitty Bumble.
Det är kanske vid ungefär den här tiden som myten om att det är vetenskapligt omöjligt för en humla att flyga kom till. När flygplansutvecklingen tog fart under mellankrigsåren hyllades flygplan med en smalare siluett. De äldre flygplanen liknades vid den fluffiga humlan med sina små vingar och knubbiga kropp som bumpar mellan blomma till blomma. Namnet Bumblebee blev med tiden mer och mer vedertaget och i och med utgivningen av boken Bumblebee av John Free och Colin Butler (1959), hade humlan bytt namn på riktigt
Källa: The Guardian.

Slutligen, den fråga flest frågar... Vem är Mr Humblebee?

Svar: Ingen vet... En dag öppnade han bara sin lilla butik. En butik full av vackra saker och fantastiska upplevelser. Mr Humblebee lever för att skapa minnen. Som han själv säger "En dröm som blir till minnen har haft lyckan att slå in!"
Minnena blir ännu större om man delar dem med någon. Därför har Mr Humblebee många underbara spel och leksaker som är kul att använda tillsammans, över generationsgränserna. På så sätt skapas minnen hos både gammal och ung.