Tomten är vaken - Av Astrid Lindgren

  • 139 kr

Tomten är vaken är en unik julberättelse och en blivande klassiker. Författaren är Astrid Lindgren och illustratören är den världsberömda Almapristagaren.

Tomten är vaken är en unik julberättelse och en blivande klassiker. Författaren är Astrid Lindgren och illustratören är den världsberömda Almapristagaren Kitty Crowther. Berättelsen gavs ut för första gången 2012 i Sverige.

Det är en sinnligt vacker bilderbok och en skildring av en magisk vinternatt på en gammal gård, långt inne i skogen. Just en sådan natt när människorna kryper ihop i sina små hus och inte låter elden slockna på härden. Berättelsen är högstämd men ändå vardagligt enkel. Den genomsyras av vördnad för livet och omtanken om allt levande, med gårdstomten som sinnebilden för den oegennyttiga kärleken. Tomtens ömhet och medkänsla med djuren på gården, var och en inlåst i sin roll, hunden i bandet, korna i båset, hästen i stallet, är rörande. Tomten klappar, tröstar och ingjuter hopp. Han talar på tomtarnas vis, ett tyst litet språk som djur kan förstå, och berättar om hagar och ängar och ger dem lite extra att äta. Midvinternatten är mörk och kall, men tomten vakar, tittar in i lagård och stall, och tassar varje natt mellan husen.

Kitty Crowthers illustrationer är fyllda av värme och innerlighet. Gårdsmiljöer och vinternattsstämningar med stilla närhet och kärleken mellan tomten, djuren och gårdens sovande människor är överjordiskt härlig och manar fram en obetvinglig känsla av julefrid.

Manuset till Tomten är vaken skrevs runt 1960, Rabén & Sjögren hade då gett ut Tomten av Viktor Rydberg, illustrerad av Harald Wiberg. Några utländska förlag, bland dem Oetinger i Tyskland, ville ge ut Wibergs bilder men inte Rydbergs dikt. Astrid Lindgren skrev då en ny berättelse, som blev Tomte Tummetott, en klassiker i tysk barnlitteratur, medan ursprungstexten föll i glömska. Men tidigt på 2010-talet återfanns det svenska originalmanuset av förläggaren Silke Weitendorf, dotter till Astrid Lindgrens tyska förläggare och vänner, Friedrich och Heidi Oetinger, när hon gick igenom deras kvarlåtenskap.

Storlek: 266 x 182 x 8 mm

________________________________________

Tyckt av de som läst:

"En lågmäld och söt historia om tomten. Fungerar utmärkt som godnattsaga till barn från 3 år. Astrid är alltid Astrid och saga denna platsar utmärkt i barnbarnens julbibliotek. Bilderna är som sagan, lågmälda och väcker barnens funderingar. Tål att läsas om och om igen och varje jul i många år."
Anita L

"Underbar bok att läsa för barn till jul. En fin julklapp, som säkert kommer att uppskattas lika mycket av barn som vuxna."
Lars Göran

"Fin berättelse och vackra bilder som ger en annan bild till barnet än tomten som bara ger julklappar och väcker en nostalgisk känsla hos den vuxna. En bok att spara!"
Linda

"Astrids "Tomten är Vaken" har många likheter med Viktor Rydbergs dikt "Tomten", vilket inte är så konstigt då boken skrev för utländska förlag som ville ge ut Harald Wibergs illustrationer till dikten, men inte själva dikten, så Astrid fick skriva en ny historia för dem.
Så många liknande beats återkommer, när Gårdstomten en vinternatt går runt gården och tittar till djur och husfolk. Men Astrids berättelse är riktad till barn, har ett enklare språk och är inte lika melankolisk och grubblande. Hennes Tomte är mer en vis stoiker som ser till att alla har det bra, och vet att en dag kommer våren tillbaka."

Morpheus

"En väldigt enkel och lättläst bok som har en kul och lättförstålig text och fin vers.. Ett nöje att läsa högt ur. Versen är enkel och lätt att lära då den upprepar sig för att avslutas med andra ord som passar sidan.. Bra bok för barn eftersom det är någon som vakar över de som de inte ser och som bryr sig om deras välbefinnande. Detta var ingen julbok utan mer än vinterbok där längtan till sommaren är väldigt påtaglig.
Det är en bok som vi kommer att läsa många gånger om och om igen. Den kommer även att användas i leken med den omhändertagande tomten och versen.
Som många av Astrids böcker så var den verkligen för barn men som vuxen hade man också ett utbyte av den."
Tirasun

"Det var en söt och stämningsfull historia som är perfekt som godnatt saga! Tror den passar bäst till lite mindre barn, upp till 4 år, men kan absolut läsas en eller två gånger för någon lite större också."