Idag vet jag inte vem jag är

  • 149 kr
  • 79 kr

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2016. En man vaknar upp, men rummet är inte hans och i spegeln ser han någon annan. Han ger sig ut för att leta efter sig själv.

Denna vara är tyvärr slut. Genom att du trycker på knappen får jag veta att det finns ett intresse för produkten och kommer då genast försöka beställa hem fler exemplar. Om jag lyckas få tag på fler exemplar kommer jag kontakta dig så fort varan finns på hyllan igen. Givetvis binder du inte upp dig att köpa något och aviseringen är så klart helt kostnadsfri.

Allt gott!
Mr Humblebee

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2016

En man vaknar upp, men rummet är inte hans och i spegeln ser han någon annan. Han ger sig ut för att leta efter sig själv men hittar ett barn som är hans barnbarn. Barnet försöker få sin morfar att minnas sin katt, sin cykel och båten. Men han minns ingenting.
- Är det där jag? Jag måste leta efter mig själv. Var är jag? Är du mitt barnbarn? Jag känner igen dig fast jag vet inte vem du är. Har jag en katt?

Ida Sundin Asp debuterar som författare och illustratör med en självklar och rak prosa som tillsammans med illustrationerna blir till ett vemodigt och humoristiskt porträtt av en glömsk morfar som återupptäcker tillvaron varje dag.
_____________________________________

Tyckt av de som läst:

"Ida Sundén Asps författardebut är en finstämd, sorglig och humoristisk berättelse om senildemens. Läs!"
Erika Hallhagen, SvD

"Det är otroligt svårt att förutspå framtida klassiker i barnbokssammanhang, men om jag får välja är Sundin Asps bok en av dem."
Sara Arvidsson, Göteborgsposten

"Ida Sundin Asp har skapat en av årets vackraste bilderböcker. Samtidigt har berättelsen en psykologisk skärpa och en sällsynt, självklar värme i skildringen av relationen mellan de två huvudpersonerna."
Elina Druker, forskare vid Stockholms universitet, i Opsis barnkultur

"Idag vet jag inte vem jag är ger en varm känsla i bröstet trots att det handlar om något så sorgligt som demens och att glömma. Det är så fint med det glada, förstående och tålmodiga barnbarnet som påminner morfar för att trigga hans minne. Det gör demens/alzheimer inte så läskigt utan som något som vara är."
Boktokig

"Fin, gripande & vackert illustrerad!"
Jennies boklista

"En äldre man vaknar och vet inte vem han är. Huset är inte hans och i spegeln syns någon annan. Ett barnbarn lotsar honom med varsam hand genom allt det egendomliga och främmande. Ida Sundin Asps inkännande skildring av en dement jagberättare vars verklighet smulas sönder är vacker och berörande. Med sitt dekorativa och sofistikerade formspråk har hon skapat obestämbara, exotiska miljöer som speglar hans splittring. Det är en bilderbok som andas både värme och originalitet."
Juryns motivering till Augustprisnomineringen 2016

"Det här är en fin och bra bok! Jag tycker att det hemska som boken faktiskt handlar om är beskrivet på ett fint sätt. Jag tror att det blir lätt för barn att förstå genom den här boken. Det är på ett sätt väldigt läskigt att någon i ens närhet helt plötsligt börjar glömma bort vem man är och det man gjorde dagen innan. De som har varit med om att någon i ens närhet blir dement tycker jag verkligen ska läsa den här boken. Man kan då prata om hur det är i jämförelse med karaktärerna i boken och ens egna upplevelser. Genom boken tror jag också att man kan känna sig mer ensam om att känna någon som är dement och relatera till känslorna som finns i boken.
Det jag började tänka på när jag läste den här boken var barnets känslor. Jag skulle gärna vilja läsa ur barnets perspektiv. Hur känns det att ha en morfar som inte kommer ihåg någonting? Blir man rädd eller ledsen? Saknar man sin morfar som han var förut? Det saknar jag i den här boken. Det känns som att ett barn som läser boken eller lyssnar när någon läser den för en skulle kunna relatera mer till ett barns känslor än en morfars.
Jag gillar illustrationerna i den här boken. De är väldigt fina, välgjorda, färgglada och annorlunda. Människorna är illustrerade väldigt roligt tycker jag, lite annorlunda. Jag tycker verkligen om att de har en egen stil och inte liknar några andra bilder jag sett! Jag håller verkligen med om juryns motivering, speciellt att boken andas både värme och orginalitet. Det stämmer verkligen!"

Agnes bokblogg